X

ATENȚIE: Cum te poate îmbolnăvi grav constipația

Constipația îmbolnăvește nu doar tractul digestiv, ci întreg organismul. Problemele de tranzit intestinal fac parte din „palmaresul” medical al oricărei femei. Din nefericire, tratate necorespunzător, acestea duc, în timp, la apariția unor boli grave.

De rușine sau pur și simplu din comoditate, constipația rămâne netratată corect. Ceaiurile, medicamentele cu efect laxativ, siropurile, supozitoarele ori cine știe ce alte metode utilizate nu sunt eficiente pe termen lung. În plus, creează dependență și nu alungă decât efectul nedorit, nu și cauza apariției problemei.

Prin urmare, pentru a beneficia de un tratament adecvat, trebuie găsite mai întâi motivele disconfortului digestiv. Căci constipația îmbolnăvește grav.

CITEȘTE ȘI: Esenţial pentru sănătate: De câte ori pe zi este normal să mergi la toaletă

Vrei, dar nu poți. Ce te reține?

Diagnosticul se pune, de obicei, în urma unor analize specifice, precum, endoscopia, tomografia, colonoscopia, rectoscopia sau rezonanța magnetică. La bărbați, o banală examinare a rectului poate depista, în fază timpurie, cancerul de prostată, care se manifestă și prin constipație rebelă.

Printre cauzele apariției constipației se mai numără și schimbarea temporară a domiciliului, anumite medicamente, activitatea fizică redusădar și anumite tulburări endocrine, precum dereglările glandei tiroide, suprarenalelor ori pancreasului.

Deși nu i se acordă atenția cuvenită, intestinul gros joacă un rol important în menținerea sănătății, extrăgând ce se mai poate din elementele nutritive, înainte de a fi evacuate. Tot în colon se formează materiile fecale.

Când alimentația nu e bogată în fibre și tranzitul intestinal e lent, fecalele rămân mai mult decât trebuie în colon, fermentează, se elimină tot mai greu, favorizând dezvoltarea bacteriilor rele. Colonul devine un loc propice pentru paraziți și mucegaiuri, care dau naștere la afecțiuni stomacale, tiroidiene, hepatice, cardiace, pulmonare, renale, urinare.

Constipația îmbolnăvește grav

De cele mai multe ori, constipația este însoțită și de dureri abdominale, balonare, gaze, grețuri, respirație urât mirositoare, oboseală inexplicabilă și chiar migrene. Și apariţia bolilor de piele este favorizată de constipație. Totuşi, forţarea evacuării toxinelor nu e recomandată, căci distruge flora bacteriană intestinală şi, implicit, sistemul imunitar.

Netratată, constipația poate declanșa afecțiuni grave, precum diverticuloza, fisurile anale, hemoroizii, megarectul, boala Hirschprung. Pe de altă parte, constipația poate fi simptomul unor alte afecțiuni de temut, cum ar fi cancerul de colon, scleroza multiplă, fibromul uterin, cancerul de col, ovarian sau de pancreas. Și cele care suferă de cistită trebuie să acorde atenție sporită constipației, căci întreține inflamația.

CITEȘTE ȘI: Concluzia ŞOCANTĂ a medicilor: Folosim toaleta greşit! Care este de fapt poziţia corectă

Dacă nu știi cauza, nu știi ce să tratezi

„Chiar și la cel mai mic semn de disconfort digestiv, trebuie cerut sfatul unui specialist. Întârzierea eliminării fecalelor crește riscul înmulțirii bacteriilor în intestin și al resorbției substanțelor toxice din fecale. Efortul de eliminare a fecalelor tari poate genera probleme cardiace, hernie abdominală, agravarea eventrațiilor sau herniei hiatale preexistente, posibil și ruperea varicelor esofagiene.

Ca și complicații directe pot fi considerate fisurile anale și hemoroizii, ocluzia intestinală, peritonita și diverticuloza. Flora microbiană din intestin se dezvoltă exagerat în constipație, toxinele rezultate suprasolicită ficatul, rinichii, pancreasul.”, spune Dr. Dan Andronesi, chirurg, proctolog, cercetător științific, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro